Kärlekens tecken och associationer – lite om kärlek helt enkelt.

Jag tänkte samla diverse olika symboler och associationer till just kärlek i detta inlägg. En härlig blandning från världens alla hörn och kanter.

Kärlek är ett av de störta mänskliga mysterierna som finns. En otrolig kraft som otaliga poeter och konstnärer inspirerats av genom tiderna.

När vi pratar om kärlek menar vi mycket; vänskap, kärlek till ens barn och familj, lust, romantisk kärlek, kärlek till djur och natur, själsfränder men även svartsjuka, sorg och andra baksidor en sådan stark kraft kan bära med sig.

Smyckesgåvor med ädelstenar

Smyckesgåvor associeras ofta med kärleken, de representerar ett bevis för trogen, tillgiven, varaktig och äkta kärlek.Diamant är kanske den mest populära ädelstenen att ge som kärleksbevis i en cermoniell tillställning som till exempel vigsel. Diamanten som är den hårdaste mineralen symboliserar ”stark och oförstörbar kärlek” medans rubiner och granater står för passion.Enligt folksagan kunde akvamarin föra in förnyad kärlek i ett mångårigt äktenskap.

Venus och Afrodite

Venus är den romerska kärleksgudinnan och motsvarigheten i grekisk mytologi är Afrodite. I norden är det Freja eller Frigga man finner istället. Och som kristen skulle måhända Heliga Maria vara någon att vända sig till. För att inte nämna Eva, Lilith och diverse helgon.AmorÄr Afrodites son som i grekisk mytologi är känd som Eros. Hans pilar träder igenom mänskliga hjärtan så de bli förälskade.

Hjärta

I gamla tider var man övertygad om att hjärtat var sätet för alla känslor. Därför är alla gåvor i form av hjärtan förknippade med kärlekgåvor, även så idag.

Äpple

Prins Paris valde Afrodite som den vackraste gudinnan genom att ge henne ett äpple. Äpplen och äppelträd förknippas stark med kärleksmagi då äppelträdet står för älskade par. Förr i tiden gav man ett rött äpple till den man älskade för att trolldinda dens kärlek till sig.

Rosor

Rosor har alltid ansetts som en kärlekgåva och ett ömhetsbevis. Rosa roso av kärlek. Röda rosor för passion. Enligt myterna blev Venus fångad i en vit rosenbuske när hon försökte rädda sin älskade Adonis och hennes blod färgade rosorna röda.

Violer

Att ge någon violer betyder ” jag återgäldar din kärlek”

Rävsvans

Denna planta symboliserar ett krossat hjärta.

Tusensköna

Härliga barndomsminnen av att plocka bladen medan man säger ”älskar, älskar inte” och tänker på sin kärlek.

Alla Hjärtans dag

Den 14 februari, härstammar från Rom där den färngslade prästen Valentin alltid avslutade sin brev med ”från Valentin”. Den dagen förknippas med älskade par och kärlek i stort då vi uppvaktar våra kära.

Dvärgpapegojor

Sägs para ihop sig för livet på Alla hjärtans dag.

Ringar

Symboliserar kärlekens eviga förening.

Rosenkvarts

Associeras med hjärtchakrat och med kärlek.

Hår

En del placerar en lock av sin älskades hår i en medaljong eller liknande.

Keltisk knut – sägs binda samman två älskade och på det viset symboliserar kärleken eviga natur.

Riskvast – förr kunde ett papperslöst äktenskap firas genom att de älskade hoppade över en riskvast.

Astrologiskt tecken Vågen – och Oxen

Oxen eftersom den styrs av planeten Venus och älskar sex, är fysiska. Vågen eftersom personer med detta stjärntecken har en stark längstan efter relationer.

Tarot – De älskande

En kommentar på “Kärlekens tecken och associationer – lite om kärlek helt enkelt.

Add yours

  1. För oss som läst ”ett häxhem” förr om åren, och som nu blivit påminda om all glädje – för att inte säga kärlek – vi funnit genom att läsa just din blogg är det härligt att höra att du är tillbaka. Det förra inlägget från år 2019 handlade om Fortuna, Ödet eller slumpen, och även denna kraft i tillvaron kan ta sig högst olika uttryck ibland – ifall just jag skall komma dragandes med något som är allmängiltigt, och inte mera personligt, vilket min egen Hedniska blogg är ett bra exempel på…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: