Ägg färgade med Lökskal och Persilja

Idag har jag gjort påskägg, Ostaraägg eller sena vårdagsjämningsägg – det är upp till personen att kalla det vad den vill. Detta alternativ är förmodligen väl beprövat och är ett naturligt sätt att färga ägg (och annat) på, Eko Friendly ❤

Skal av lök, Ägg, Persilja

Skal av lök, Ägg, Persilja

Till det behöver du:

  • Ägg
  • Löksakal ca 5 liter
  • Gamla helst hudfärgade nylonstrumpor
  • Blad av ätbart slag, jag har använt persilja
  • Tråd
  • Sax

Det går till så att man kokar ca 5 l lökskal i ca 5 liter vatten, på medel/hög värme i ca 30-60 minuter. Ju längre man kokar lökskalen desto starkare blir färgen.

När man har kokat färdigt vattnet och det är kastanjebrunt häller man av lökskalen men behåller avkoket och ställer det någonstans att svalna.

Nu är det dags att klippa nylonstrumpor i lagom stora bitar. Knyt en knut i slutet och stoppa i ägget, placera valda blad runtom (ca 3 medelstora, för tätt ger inga mönster) i nylonstrumpan på ägget och knyt ihop i slutet och fäst med tråd. Det är viktigt att knyta nylonstrumpan tajt runt ägget, försäkra sig om att man har knutit tråden ordentligt och placera knutarna vid ändarna på ägget eftersom knutarna skapar mönster och kan förstöra bladen som placeras mer i mitten på ägget. Klipp bort överflödig tråd och nylonstrumrest, även det kan färga mönster i kokningen.  Se bild med ”färdigpysslade” ägg längst ner i inlägget.

När alla äggen är färdiga lägg dom i lökskals avkoket och koka upp på medelvärme i ca 15 – 20 minuter.

Sedan är det dags att klippa bort nylonstrumpan och ta bort bladen, låta äggen svalna på en handduk och för att få till glansen kan man smörja dom med lite matolja.

påsk ägg påskägg färgade med löksakl och blad ostara påsk easter eggLycka till //Häxhem

Annonser