Recept på Rönnbärsgelè

Rönnbärsgelè - i bilden ovan serverad med ugnsrostade rotfrukter, fläskstek och kantarellsås

Rönnbärsgelè – i bilden ovan serverad med ugnsrostade rotfrukter, fläskstek och kantarellsås

Du behöver:

1 kg rönnbär, ca 2 liter, har de ej vart med om en köldnatt så rensa dom väl och frys över natten.

½ kg äpplen, jag använde vildäpplen av okänd sort, helst en sur sort dock.

½ kg syltsocker

3½ dl strösocker

Börja med att kärna ur äpplena och skär i klyftor. Lägg rönnbär och äpplen i en gryta och häll på vatten så det täcker precis. Koka i ca 10-15 minuter och krossa koket med en slev mot kanten för att få ut alla smaker. Häll över i en silduk och låt rinna i någon timme minst.

Mät upp saften, jag brukar tänka ca 6 dl socker till en Liter vätska. Jag använde ett paket syltsocker och tillsatte vanligt strösocker för att få rätt mängd.

Ställ avrunnen saft på kokning på medel värme och tillsätt sockret, rör försiktigt tills det har löst upp sig och låt det sedan vara utan att blanda i det, men skumma av vid behov, det kan ta upp till 35 minuter för att få den till gele. Gör geleprovet på en tallrik och när den är färdig häller du ner det i decinficierade varma burkar (ställ glasburkar i ugn på 100 grader, koka locken), ända upp till kanten, skruva på lock och låt svalna.

Gott till vilt, fläsk, i såser mm