Ljung – skörd och användningsområden

Ljung Calluna Vulgaris

Ljung Calluna Vulgaris

Nu är även Ljungen ( Calluna vulgaris) skördad.

Ljung (Irländs ljung) associerad i Skottland, Wales och England med att dra i slöjan till älvriket. På Irland har den även använts i nekromantiska syften. Insydd i en påse som amulett anses den lyckobringande och ska skydda mot aggresivitet och överfall samt främja fertilitet. Ljung har också använts i alkoholbryggning och smaksättning i skottland i över 4000 år främst för Öl, traditionellt med färska kvistar med blomster på. Men man kan även använda torkade.

I Svensk folktro ansågs Ljung ta in döden i huset.

Astrologisk styrs den av Merkurius.

Medicinsk är Ljung är ett milt sömnmedel, urindrivande och blodrenande. Den har även använts mot reumatiskt värk och mot eksem.

Man kan göra en massageolja på Ljung genom att lägga mycket blommande stjälkar/dra av Ljungens blomster i en raps olja, täck väl så det ej möglar, och låt den dra i flera veckor, sista veckan ställ burken i ett fönster som vätter mot Öst. Skaka burken varge dag och tillsätt ett konserverande ämne i slutet. Eller använd metoden i Gråbo artikeln du finner längst ner i inlägget.

Ljung som ingrediens i drömmkudde ska ge ro, främja sömnen och hjälpa med profetiska drömmar. Vilket faktisk även gör den lämplig i all sorts devination.

För att brygga Thè på Ljung använd 1 tsk-1 msk till en kopp vatten, låt dra, ej koka i minst 10 minuter. Blommande kvistar/torkad blomster änvänds.

LÄS ÄVEN:

SKÖRDA VÄXTER – Allmän artikel

GRÅBO – Skörd och användningsområden

MASKROS – Magisk och medicinsk

Annonser