Recept på Rosmarmelad <3

Idag gjorde jag min andra sats av Ros marmelad. Jättegod till scones med smör och ost, väldigt pikant med plättar, pannkakor, våfflor med vispad grädde. Angenäm lukt och smak, och lite annurlunda att duka fram.

Kronblad av nyponros, ca 5 dl väl sköljda

Kronblad av nyponros, ca 5 dl väl sköljda

Du behöver ca 5 dl väl sköljda kronblad av rosor av blandad eller enskild sort. Ett riktmärke är att om de doftar mycket så smakar de mycket.

1½ dl vatten

4 dl socker, jag använde vanligt strösocker men det exemplariska är syltsocker.

1 citron, saft och skal.

Hacka de sköljda kronbladen ganska fint och koka upp i vattnet. Koka i ca 5 minuter tills de är mjuka. Häll i socker, saft och finrivet skal från citron och koka i ca 15 minuter på relativt hög värme. Ett test är att om man skedar upp marmelad koket på en tallrik och drar fingret genom det skall sidorna ej rinna ihop. Då är den färdig. Får du inte till det så blanda ner ca 1-3 tsk potatismjöl i ca 1 msk kallt vatten som du blandar i under omrörning. Häll direkt i ren syltburt när marmeladkoket är färdigt och nu har du en rosenmarmelad att bjuda på. Håller i ca 3 månader i kylskåp.

Receptet ger ca 5 dl färdig Nyporosmarmelad, uppskattad av stora och små

Receptet ger ca 5 dl färdig Nyporosmarmelad, uppskattad av stora och små