Att kasta en cirkel och varför

Häx cirkeln

Häx cirkeln

Jag tycker att jag möter cirkelkastningsmetoden lite varstans. Men jag tror att den har blivit förvriden en del. Mina funderingar om att det idag möjligtvis ses som någonting det inte är grundar sig på diverse historier som cirkulerar internätet att onda väsen och liknande inte kan komma in i cirkeln. Det leder mig vidare till att folk tror och kastar en cirkel som ett felaktigt beskydd där ingenting kan komma in i deras cirkelplats och det verkar fattas delen där världarna möts. Också verkar de flesta nya på stigen tro att man MÅSTE kanske en cirkel före allt magiskt arbete.

Därför vill jag skriva denna artikel om varför man kastar en cirkel och vilka ändamål den har. Jag kommer inte gå in djupt på dom många olika metoderna och den inefattar inte tekniken att driva en stav i marken eller när axis mundi är ett gudomligt väsen.

Vad används en cirkel till?

Det är en  helgad plats för en ritual eller för att utföra magi och en plats där man bjuder in väsen från andra dimensioner. En plats där de olika världarna i cosmos möts, en perfekt och helig sfär för din praktik.

Vad är cirkeln uppgift?

Själva grundtanken med en cirkel är att välsigna och rena ”helga” en plats som man utmärker med en mental eller fysisk linje tex som salt, krita, olika ändamålsenligs örter, symboler, aska mm.

Olika traditioner bjuder in olika väktare till platsen, elementväktare, änglar och/eller säger en beskyddande eller endamålenlig besvärjelse/ramsa. Det kan också vara så enkelt som att dra en imaginär cirkel med fingret, visualisera cirkeln och/eller bjuda in sin guide eller ljuset att fylla den och vägleda – den metoden är vanligast för spiritister.

Diverse attribut, som till exempel elementrepresentationer palceras i tillhörande riktningar och kallas in en och en för att vakta gränserna till cirkeln och beskydda platsen. I Olika Golden Dawn system (som den wiccanska cirkeln härsatammar infrån) är kraftord och symboler vanliga för att kalla väktarna av de fyra riktningarna- Väktarna är jordens beskyddare, änglar som störtade nefilimerna för länge, länge sedan.

Man kan också kalla på en bortgången släkting en tidigare praktiserande ur traditionen/skolan man tillhör, familjärer osv. Variationen är oändliga dock vet jag inte om de är lika effektiva, det som ofta fattas är representationer av andevärlden och den övre gudavärlden om man inte kallar ande för det högre ändamålet.

Inom shamanismen använder man de fyra riktningarna, utan representationer eller änglaväsen, samt underjorden och övervärlden/himmelriket. Dessa sex riktningarna tillsammans skapar axis mundi.

Häxa kastar en Cirkel av John William Waterhouse

Häxa kastar en Cirkel av John William Waterhouse

Att öppna kanalen till livsträdet – Axis mundi

Platsen i cirkeln efter utförda ritualmoment tillhörande din tradition är nu ren, vaktad och helgad sitt syfte. Nu är det dags att öppna porten. Det är det nästkommande steget- om du inte har kallat alla sex riktningarna redan.

För att göra det finns olika tekniker, du kan bjuda in en Gud/Gudinna som har kraft att utföra detta moment Hecate till exempel, eller visualisera/meditera på världsträdet – eller vad din traditon lär om kosmos sammansättning.

Din Cirken är din heliga plats för att nå axi mundi - världsaxeln i cosmos, världspelaren

Din Cirken är din heliga plats för att nå axi mundi – världsaxeln i cosmos, världspelaren

Cirkeln är och blir en portal, en koncentrerad plats där världarna möts och du kan dra i slöjan. Det är platsen där du kan kontakta (bjuda in) gudonliga väsen eller bortgångna och nå alla andra existensdemensioner därimellan för att inhämta kunskar, kraft, energi eller be om ett ändamål.

Jag tror att detta är anledningen till att man uppmanas att kasta en cirkel vid spådom, pendelarbete, djup meditation, hypnos och liknande. Så att man har en möjlighet att begränsa och avgränsa samt återkalla möjlig kontakt. Det blir mer kontrollerat på detta vis och det är fridfullt att praktisera på en helig plats.

Cirkeln är en plats där världarna möts och där du vanligtvis befinner sig i mitten av platsen. Ditt beskydd är de väktare du har kallat in, reningen och välsignelsen samt möjliga personliga attribut av beskydd på dig.

Är det så att du istället är orolig för onda entiteter ska du inte ha dom vandrande utanför cirkeln i lägenheten (om du är hemma vill säga) och grejen är att en cirkel fungerar felaktigt om de kom utanför utan att du specifikt manade dom dit. Det är dock ett annat problem.

Väsen av tveksam karaktär kan komma igenom, speciellt om man är väldigt ospecifisik i sina önskemål och bara ropar hej vilt ”är det någon där?” Och ja, det finns trixters som lurar och sätter sig som en parasit på din aura. Tanken är dock förtfarande att skapelsemomenten av cirkeln ska beskydda dig och du kan förvisa väsendet ur cirkeln till den platsen den kom ifrån.

När du har utfört det som ändamålet var är det nu dags att tacka för sig och stänga porten, återkalla de du har bjudit in. Tacka dina möjliga väktare och ta bort cirkeln linjen. Kort och gott så upplöser du cirkeln baklänges mot hur du skapade den.

Finns det cirkel arbeten där man själv inte befinner sig i cirkeln?

Det finns fler sätt att använda cirkeln, när man arbetar med demoner, förbannelser och annat man inte vill ta i eller ha nära sig. Då skapar man en cirkel och manar/kallar in demonen i den när man själv befinner sig utanför. Detta är vanligt i tex Cermoniell magi och Högmagi.

Personligen använder jag cirkeln endast vid speciella tillfällen och då arbetar jag med de fem elementen, samt nedre i specifika fall, pentagrammet och element representationer.

Många olika traditioner har olika sätt att helga en plats och att kasta en cirkel är inte alls nödvändigt, men ganska användbart.

Du kan hitta en bra metod i Mastering Witchcraft av Paul Huson som finns i menyn till höger.

//Häxhem

PS: jag orkade inte skriva mycket mer än vad jag gjorde tidigare, det finns så oändligt mycket information om detta att jag skulle istället uppmana er att se djupare på de olika traditionerna ni praktiserar. Om ni inte redan har superkoll på det ni gör såklart =)

Annonser