Häx sten, Älv sten, Helig sten – The Pagan Blog Project

Artikeln är inspirerad av rubriken: Holy stone, Hag stone i The Pagan Blog Project 2012

Häx sten, Helig sten, Dröm sten, Älv sten, Odins sten är alla dessa benämningar på en naturligt ihålig sten. Håligheten har skapats av att vattnet har nött i flera århundraden och dessa stenar är relativt vanliga att finna på havsstränder.

Stenarna anses ha blandade egenskaper. Det som är mest genomgående är beskydd mot onda väsen så som maran, onda ögat, sjukdomar, skade magi, osaliga eller onda andar och beskydd under sömnen. Och som en nyckel eller port till älvlandet/andevärlden – den eteriska och/eller astrala sfären.

Bönder i England, Irland, Italien och Frankrike hade en talisman av stenar hängande i ladugården med ladugårdsnyckeln på för att hålla maran borta som kunde rida djuren om natten och för att skydda mot bränder. Stenarna kunde även hängas om boskapens hals som skydd mot bjäran och om människans hals för att skydda mot onda ögat samt diverse sjukdomar. Man har funnit dessa stenar i forntida boninghus samt gravar vilket visar på att de har vart i bruk länge.

På medeltiden användes de även som skydd mot häxor och trolldom, lite ironisk eftersom det är en talisman förknippad med det kyrkan anser vara häxeri.

Maran på besök / Fuseli 1796

Maran på besök / Fuseli 1796

Bland bönder och kelter var det vanligt att använda stenarna som skyddande talisman upphängd över sänggaveln för att hålla maran och andra onda väsen och andar borta under sömnen. Detta främst ovanför barnens sängar så de skulle slippa mardrömmar (marans drömmar) men även vuxnas.

Man kan även hänga den runtom i huset för beskydd och mot bränder t ex vid ytterdörren.

För att göra en skyddande talisman till för att hängas över sängen knyt ihop önskad mängd stenar med rött yllegarn. Knyt helst så man kan se ihåligheten i stenen från sidan.

För att göra en beskyddande talisman vid ytterdörren/ladugården gör som ovan fast häng en nyckel som tidigare har gått till byggnaden i slutet.

I båda fallen bör en intention väckas eller ingjutas i talismanen.

 

”I have found a holy stone upon the ground;

O fate! I thank Thee for this happy find.”

Also the spirit who upon this road

Hath given it to me;

And may it prove to be for my true good

And my good fortune.

Källa:  Aradia, the gospel of the witches, sid 47

 

Stenarna sägs ge enklara tillgång till att resa i drömmar som en nyckel till andevärlden. Lägg den under huvudkudden eller håll i handen när du sover för en enklare resa. Såg man genom håligheten i stenen (helst vid skymning) kunde man se andevärlden/älvlandet, det ansågs att ihåligheten fungerar som en port till andevärlden. Vidare ansåg man att stenen kunde användas för att fjättra en älva för en tid i sin tjänst.

Stenen har även benämnts som en önskesten och höll man den i sin vänstra hand och knuggade den medan man ingjöt sin önskan i den skulle den gå i uppfyllelese.

 

”Turn away these fell diseases

Through the virtues of the blue stone;

In the mountain is a touch stone

Lucky stone of ancient story

With a hole bore through the centre

Through this poor these pains, and tortures will flee.”

(Blue stone syftar på Blå måne)

Källa: Symbolic Mythology and Translation of a Lost and Forgotten Language, sid 98

Vid sjukdomar skulle man gnugga stenen mot det sjuka området och fann man någonsin en tillräckligt stor sten med en ihålighet i som man kunde ta sig igenom skulle all sjukdom och smärta försvinna. Detta påminner mig om att dra personer genom ihåligheter i ett träd för att bli av med sjukt och ont.

Källor:

Craft of the Wise: A Practical Guide to Paganism and Witchcraft

Encyclopedia of Wicca and witchcraft

Crystal Healing – 2012 and Beyond: Discovering and Using Rocks

Horse in Magic and Myth

Sleep: the mysteries, the problems, and the solutions

Symbolic Mythology and Translation of a Lost and Forgotten Language

Annonser