Att minnas de döda – Recept på Paski, Babka, Kulich – Traditionellt Ryskt påskbröd

En korsning mellan matbröd och bakverk (somliga glacerar dem) som går under olika namn beroende på vart man kommer ifrån. Ett gott och sött bröd man i Balkan, Ukraina och andra delar av gamla Sovjet bakar till påsk. Brödet doftar underbart under bakningen och för mig är det lukten av påsk.

På söndasmorgonen tas brödet med till mässan för att välsignas. Vissa lämnar ett eller två bakverk vid en helgonikon med ett ljus i och en bön om hjälp, välstånd eller tack.

En Ortodox präst välsignar pashi och annan traditionell påskmat

En Ortodox präst välsignar pashi och annan traditionell påskmat

Resten tas med hem och äts tillsammans under måltiden. Vill man minnas, hedra och bjuda in en avliden till måltid med familjen, vanligtvis en familjemedlem, tänder man ett ljus i en Babka, Paski, Kulich vid ett fotografi och bjuder verbalt in personen ifråga. När ljuset har brunnit upp äter man upp brödet som smakar väldigt gott =) Vanligtvis sker kyrkogårdsmåltiden (se längst ner i inlägget) med de döda och påskbrödet veckan efter påsk.

Brödet passar utmärkt som en offergåva vid helgonarbete, på påskbordet eller bara till fikat!

Receptet är ungefärligt från min mormor (med några tillägg från mig) som inte använde decilitermått, 1 mugg = 2 dl.

Recept:

1 mugg smör (riktigt smör och osaltat)

2 muggar röd mjölk

1 mugg vatten eller 1 vaniljkesella

50g jäst för söta degar

2 paket russin, 500 g

3 överdoserade matskedar med vaniljsocker med riktigt vanilj i

ca 10 muggar vetemjöl

1 mugg strösocker

1 krm salt

2 hela ägg + 6st äggulor

1 tsk gurkmeja eller lite gul karamellfärg

1 tsk  bakpulver.

Häll upp smör, mjölk och allt socker förutom ca 2 msk i en kastrull. Låt det bli hett tills mjölken nästan har börjat koka. Ställ åt sidan och låt svalna. ta ca 1 dl från den heta mjölk,smör och socker klandningen, blanda med resten av sockret, 1 krm salt och vatten så det blir ljummet och lagom varm för jästen. Häll det i en stor bunke och blanda ner jästen och rör ordentligt.

Tillsätt resten av smörblandningen när den är lagon ljummen, tillsätt 2 ägg+ 6 äggulor,vaniljsocker, gurkmeja eller gul karamellfärg och vispa ihop det.

Börja att tillsätta mjöl en mugg i taget under omrörning blanda i bakpulver i en av muggarna. Efter ca 3 muggar blanda i russinen och fortsätt att tillsätta mjöl tills degen en smidig och lite kletig (inte för tung och torr). Knåda ett tag och sätt den på jäsning under en handduk i ca 40 minuter tills den är dubbelt så stor.

Tag ca 15 konservburkar av krossad tomat, champinjoner, majs, oliver eller liknande. Det måste vara av plåt, helst en cylinderform. Men har du inte det så ta en brödform, kaffeburkar av plåt eller det du hittar helt enkelt. Knåda nu ner degen igen och fyll dina väldigt väl smörjda formar (hela vägen till toppen, degen reser sig som satan) till 1/3 med deg. Täck under bakduk och låt jäsa i ca 40 minuter till till dubbel storlek.

Värm ugnen på 200grader och sänk den till 175 när du har satt in bakverken för att ge dom en skjuss.

Baka allra längst ner i en ugn på 175 g i ca 35-50 minuter beroende på hur stora dina format är, de mindre formarna ca 35 min brödformar ca 50 min. Toppen kommer att bli mörkrun/svart men det kan du täcka med glasyr om du tycker om det. Tar du ut dom för tidigt så är dom inte genomgräddade i mitten. Låt svalna en stund i formarna och knacka lätt på dom för att de ska lossna lättare.

Skär upp och servera med smör, sylt och ost.

Annonser