Halloween, Samhain och alla Helgonens dag

Varge år den sista October, den 31, firar man Halloween eller Samhain som den ursprungliga Keltiska eld festen heter, och några dagar senare Infaller Alla Helgonens Dag.

Halloween härstammar från Den keltiska eld skördefesten Samhain då man även uppmärksammade och firade de döda och det nya året.

Halloween härstammar från Den keltiska eld skördefesten Samhain då man även uppmärksammade och firade de döda och det nya året

Vad är Samhain och var har Halloween sitt ursprung?

Att klä ut sig kan härstamma från att gömma sitt riktiga jag från älvfolket

Att klä ut sig kan härstamma från att gömma sitt riktiga jag från älvfolket

Redan före kristus firade det Keltiska folket som då främst bredde ut sig över nutida norra Frankrike, England, Wales och Skottland,denna fest.För dom var det dagen då den sista skörden togs in, allt annat som stod kvar ute räknades som förstört av älvorna eftersom kelterna trodde att just vintern var årstiden älvorna var som mest verksammast på. Det var nu man tog in de finaste djuren och resten gick till slakt för att överleva vintern. På det viset blir Samhain även en Skördefest och en viss rituell slakt av djur förekom, människooffer finns dock endast en källa som nämner och det är inte säkert att den är helt tillförlitlig.

Det Keltiska folket såg vändpunkter/brytpunkter som magiska ting, mötet mellan flod och land, skymning, gryning och nyårsnatten den starkaste. För Kelterna som var ett naturnära,praktiskt folk utan moderniteter var den sista October Nyår – då vintern började. Och just nyårsnatten ansågs som en natt som varken tillhörde det gamla eller det nya året, vilket var som bäddat för hyss 0ch festligheter.

Man ansåg även att all slags divination (spåkonst) var särskilt lyckosam och klar att se  nu, bl a nacromancy – rådfrågning av de döda. Det är även en bra tid för avslut av det gamla så man kunde börja nya projekt nästa år.

Man skulle också akta sig denna natt, för slöjan var nu tunnare mellan världarna och de dödas andar kunde åter besöka denna jord. Det var nu man ställde fram mat (dump dinner) åt de avlidna man ville påminnas, samtala med och blidka, då Samhain även är ett firande va de döda förfäderna. Kelterna trodde varken på Helvetet eller demoner, så de behövde man inte vara rädd för, men man ansåg att de avlidna ibland bodde i en värld där även älvor bor.

Kvällen firades med brasor så de bortgångna själarna skulle finna vägen (och älvor hålla sig på avstånd) och man ställde ut mat åt älvfolket så de skulle vara vänligt sinnade inför nästa år. På denna tid trodde man på älvfolket, kanske inte glittriga fjärilar utan mer som ett eget släkte av skogsfolk. Och denna natt kunde älvorna söka sig till byarna, så det gällde att hålla dom vänligt inställda. Vidare ansåg man inte att älvor var särskilt vänligt sinnade utan förbannade över att människor har bebott och övertagit deras land, fientliga helt enkelt.

Efter kristendomens infart kan älvfolket ha blivit "demoner" och "djävlar" och det ansågs att järn och ljudet av kyrkklockor häll dom borta

Efter kristendomens infart kan älvfolket ha blivit "demoner" och "djävlar" och det ansågs att järn och ljudet av kyrkklockor häll dom borta

Hur blev Samhain Halloween?

Dessa traditioner levde kvar i viss mån hos irländare, engelsmän (ättlingar till kelter) och när människor började emigrera till Amerika på 1800talet tog de med sig seden, som förnyades och förändrades för att bli Halloween.

När Kristendomen spred sig i världen och peganer blev ”omvända” insåg man att traditioner och seder var för svåra för att ta död på. Så man behöll oftast vissa gudar man gav andra ”uppgifter” till och la nya kristna högtider på samma tid då de gamla peganistiska firades. På det viset insåg man att folk lättare accepterade övergången. Därav blev Samhain All Hollows eve – Halloween, då  häxor, demoner,djävlar och oknytt kom fram, förkristnad och katolska kyrkan la även Alla Helgonens Dag några dagar senare (infaller oftast inom en veckan från Halloween) vilket är en dag helgad år alla de helgon som saknade en egen utnämnd dag och en dag man hedrar sina bortgångna anhöriga.

Hur jag firar Halloween

Jag är varken kristen eller Wiccan men jag tycker Halloween är lite rolig, mest för att jag har barn och tycker att maskerad dräkter är himla skoj. Men jag har ofta firat det på ett djupare plan med. Utan att tänka på det, detta är tiden vi i familjen (nån dag alla kan) brukar laga en extra svårkokt och god middag vår mormor var expert på. Vi ställer fram hennes fotografi och ljus i köket och det brukar sluta med att vi pratar härliga minnen i timmar. Hon brukar också få vara med på köksbordet och det är inte förrän senare jag har fått lära mig att det heter ”dump dinner”, det var bara naturligt att göra så. Jag tänder ett ljus i fönstret så att de vänner och släkt kan hitta fram till mig och jag brukar spå i kaffesump och Tarot.

Ett besök på kyrkogården är att rekommendera då det är så vackert med att ljus som brinner i mörtkret.

Förresten vill jag berätta hur man firar Alla helgonens dag där jag kommer ifrån. Man samlar familjen och beger sig – Till kyrkogården för att äta och kanske ta sig en stänkare.

Kyrkogården i Lviv

Kyrkogården i Lviv

Jag minns när jag var liten gjorde vi så för morfar. Vi tog med oss mat och åkte till kyrkogården, som var en ofantligt stor kyrkogård med så många intressanta gravstenar, statyer resta till minne, kryptor, gravar till huller om buller. Det följer inget fint ordnat system utan man verkar ha begravt folk i mån av plats (iallafall i den delan vi var). Mellan dessa gravstenar som det skilljer flera hundra år mellan , slingrar det sig krokiga svårsedda stigar. Man får se upp för helt plötslligt går man på någon och inte på stigen. Vissa hade rest stängsel runt graven/familjegraven för att markera och avgränsa deras plats. Jag tyckte det var väldigt magiskt och mystiskt och kunde inte sluta titta åt alla håll och kanter. Nåja när man har hittat fram till respektive grav, plackar man upp maten, sätter sig runt graven och äter tillsammans med den döde. Någon slags alkohol brukar man dricka till den bortgångnes ära, vanligen sprit och ett upphällt glas står vid/på gravstenen genom hela måltiden. Som en trevlig familjepicknick -fast på kyrkogården. I slutet när man ska gå, häller man ut glaset på den döda (undrar om man inte tände en cigarett med, minns inte ordentligt), i jorden där den ligger så den får sig någonting att dricka. Och mätta och belåtna försöker man hitta fram på den krokiga stigen till huvudvägen, som iallafall är bekvämt asfalterad. Tänk så roligt det vore om det vore så i Sverige. Att få se ätande,festande människor runt gravstenarna sittandes på huk, eller på utfällbara stolar, skrattandes och gråtandes. Men sociala med varann – Och de döda.

(Nu måste jag rätta mig själv, efter ett samtal med familjen. Denna kyrkogårds-utflykt gör man veckan efter påsk. I den Rysk-Ortodoxa kyrkan, men den dagen motsvara Alla helgonens dag i den protestantiska, även om det från början är en katolsk högtid).

                                                                                                                                                                                             

Glad Samhain, Halloween och Alla Helgonens Dag.

Annonser