Fåglar i tro och myter – Symbolik

Som jag skrev i mitt förra inlägg är detta ett ämne jag vill fördjupa mig i, så jag gjorde lite research jag vill dela med mig av =)

Sen gamla tider, eftersom fåglar flyger i skyn, har man ansett att de har en nära anknytning till himlen och andevärlden, och kan fungera som budbärare av böner mellan jord och himmel. Kulturer i mellanöster och Asien ser fåglar som en symbol av odödlighet. Och i Öst Indiska myter finns det en fågel för varge borgången själ.

Tranans symbolik i tro och myter

I Asien är tarnan en symbol för ett långt liv och odödlighet. Den vita tranan kan flyga till himlen och är en kinesisk symbol för visdom. Den kallas ibland för den välsignade eller himmelska tranan.

I många delar av världen anses tranan vara ett färdsätt och budbärare av meddelanden för gudar. I gamla egypten säger legenden att en tvåhövdad trana syntes flyga över Nilen, det såg man som ett symboliskt tecken på nya tider fyllda av lycka och välgång.

Tranor är duktiga på att döda ormar och inom Kristendomen ses tranan som en naturlig fiende till Satan. Eftersom Tranan är en flyttfågel ansågs talismaner av tranans vingar vara byskyddande vid resor mot utmattning.

I Grekisk-Romersk myt var Tranan helig för Moder Gudinnan Demeter som varge år väckte jorden åter till börd när hennes dotter Persefone kom tillbaka från underjorden varge vår. På det viset symboliserar tranan även återfödelse.

Örnens symbolik i tro och myt

Örnen har alltid ansetts vara en stark symbol för himlen och solen, makt och läkande egenskaper. Den symboliserar återupståndelse och återfödelse. Örnen sägs kunna sväva ända tills att den är försvunnen för solen och enligt Aristotles kunde örnen se rakt in i middagssolen utan att bli blind. Av de anledningar anses örnen i kristendomen vara en symbol för jesus, för dom som är rättvisa, mod och stark tro. Det är just för dessa symboliska antydningar som en läspulpet i kyrkan ibland utformas som örnvingar.

Örnar accocieras med framtida visioner, ambitioner och önskan fullbordad. Den accocieras även men stormar och blixtar eftersom vissa stammar i Nord och Syd Amerika anser att det är en reinkarnation av stormfågeln (thunderbird).

I Romersk – Grekisk tid refererades ofta örnen som ”kung av fåglar” och i romeskt bildspråk betyder en flygande örn en själ på väg till himlen.

Läs om örnen i tro och symbolik i Nord och Syd amerika här.

Falkens symbolik i tro och myt

Tama falkar har länge varit en följeslagare till jägare eftersom man trodde att de aldrig slöt ögonen när de sov. Därför anses falken i vissa kulturer beskyddande.

Egypterna accociarade falken med Horus öga, Horus ansågs visa sig som Faraos falk eller som en gud med en falks huvud. Han kunde se allting samtidigt för att ett öga var solen och ett öga var månen. När falken representerar den Egyptiska guden Ra, avbildas han med en fågelkropp med ett människohuvud. En falk med ett människohuvud är en symbol för den mänskliga själen. Falken accocieras även i Egypten med den stigande solen.

I norden kopplas falken till Frigg och Loke och eftersom falken är en beräknande utmärkt jägare kan den även symbolisera krig, men också framgång, beskydd.

I Asien jagar och dödar falken demoner. I Kristen tro symboliserar falken en omvänd pegan.

Ugglans symbolik i tro och myter

Att drömma om en uggla betyder visdom, insikt, intellekt, budskap och dygd. Men det kan också betyda död och mörker.

När en uggla Hooar kan det betyda besvikelse och förvarna om svek och död/ohälsa.

Finner man en död uggla kan det betyda att man har just undkommit död,ohälsa och ett bedrägeri, och just för att ugglan är ett nattdjur med lysande ögon har man senare börjar förknippa ugglan med satan.

Ugglan har fått ett mörkt rykte just för att den är en nattens varelse, men precis som natten bär den på kunskap och insikt i det fördolda och förknippas med Hecate. Ugglan är förknippas också med den grekiska gudinan av visdom Athena. Egyptierna, kelterna och Hinduerna ansåg ugglan som väktare av döda själar eftersom man ansåg att ugglan hjälpe till med övergången till underjorden.

 Och i Nord och Syd Amerika ansåg man att ugglan symboliserade visioner och väktare av fördold kunskap. På medeltiden i Väst och CentralEuropa ansåg man att ugglor var föklädda häxor och trollkarlar, och man anser och förknippar ugglor än idag som en familjär och följeslagare till häxor.

Fortsättning följer …

Annonser