När du ska skörda växter – tips och användningsförslag

Grön magi, växt magi är animistisk i sitt ursprung. Då anses allt vara besjälat i universum. Att snvändning av växter, träd och örter är djupt farankrat i häxkonst och bruk av magi finns det väl inget tvivel om. Det har använts sedan begynnelsen i medicinska syften och i magiska syften - vilka kan ibland skilja sig i olika traditioner.

Grön magi, växt magi är animistisk i sitt ursprung. Då anses allt vara besjälat i universum. Att snvändning av växter, träd och örter är djupt farankrat i häxkonst och bruk av magi finns det väl inget tvivel om. Det har använts sedan begynnelsen i medicinska syften och i magiska syften – vilka kan ibland skilja sig i olika traditioner.

Allmäna tips före skörd:

Olika örter och växter passar olika bra att skörda under kalender årets skiftningar. Vissa örter skall skördas med månens faser i beräkning – tilltagande och full är vanligast, vissa veckodagar för magiska förmågor –  torsdagar är också vanligast.

Sommarsolstånd är en traditionellt bra dag för insamling av skörd även vårdagsjämning, växter vid korsvägar, i fullmånens sken osv. Tänk på Astrologin vid skörd!

Man ska inte heller glömma Solen! När det kommer till lyckosammare örter/växter/träd kan mitt på dagen i Solens sken vara mer exemplariskt.

En allmän bra tumme är att skörda en morgon efter att daggen har torkat, desto torrare dag, desto bättre (mindre luftfuktighet)  detsamma gäller rötter och bark. Du kan plocka örter och växter från dig egen trädgård eller hitta dom vilda i skog och mark. Undvik att samla in nära vägar och dylikt.

När det kommer till rötter är de bäst att samla in på våren före blomning, då näringen är kvar i rötterna. Men även på hösten vid fleråriga växter, då näringen drar sig tillbaka till rötterna igen.

Och dubbelkolla alltid i en flora med det Latinska namnet, namn i folkmun/populärnamn är alltid tillförlitliga och ofta lokala.

UT och skit ner naglarna! – Det finns många intressanta växter i den Svenska floran och faunan helt Gratis =)

För medicinsk bruk:

Medicinska förmågor ligger i den kemiska ämnes sammansättningen. Gör du för medicinsk bruk ska du ta reda på hur du extraherar ämnet på bästa sätt utan att det dör, så du inte får en helt verkningslös salva/tinktur.

Är du sjuk? Uppsök läkare eller gå till ett apotek! Prova med hemmagjorda salvor/husknep efter det.

Läs också Sjukvård, Friskvård och Andlig vård för fler tankar om det.

Hur skördas en plantas magiska förmågor?

Har du dom förmågorna kan du börja prata med växten en bra tid före du skördar den, lämna näringsgivande offer i välmening och städa runtomkring.

Efter en tid kan du tala om vad du vill använda den till och be om att skörda de magiska förmågor den har. Lägg ett tack offer efter skörd, någonting näringsgivande passar bra även här.

Enkelt förklara är det en bit av plantans väsen (dens själ/ande?) som du vill ska finnas kvar i växten när du skördar, det är tror jag den biten som har de magiska förmågorna. Därför är det exempelvis dumt att göra sin riktiga bruks trollstav och sina trä runor från fallna kvistar på marken, du vill ju skörda med det magiska väsen trädet har och är. Förarbete är även bra här med eftersom det inte är alla träd som kan tycka att det är en bra ide att du skördar av dom. Så samtal, städning runtom och näringsgivande offer, återkommande tillfällen före skörd, och till slut ett medgivande till vad du ska göra.

Efter skörd:

Exempel på förvaringsburkar

Exempel på förvaringsburkar

Bind skörden i buntar och häng upp i ett torrt och väl ventilerat utrymme, se upp så du inte binder för täta buntar så det inte möglar. Du kan också lägga skörden på en bomullsduk  Efter ca 5 veckor är de torr, eller när de är snustorra och exempelvis en kvist bryts lätta. Lös då upp buntarna och lägg örterna i luft täta steriliserade burkar är det genom torrt möglar det inte. Du kan sterilisera vanliga glasburkar genom att koka dom eller ställa in dom i ugnen på hög temperatur i ca 10 min, tänd på att vid ugnsvärme kan vissa lock bli förstörda. Om du kokar burkarna så låt dom lufttorka. Det kan vara gamla sylt burkar med skruv lock eller det du finner. Glöm inte att sätta etiketter på med namn och förpackningsdatum. En tuss bomull som du sätter dit med lite tejp under locket håller fukten borta från örterna.

Tänk på att när du gör salvor, oljor med växter i, tinkturer mm för längre tid så behöver du något ämne som konserverar, E vitamin droppar, klar alkohol (brännvin eller vodka) eller sav från balsampoppel – annars kommer det att härskna.

Lagra på dig ett eget Magisk apotek allt eftersom, för många olika tillfällen - Det kostar inte någonting!

Lagra på dig ett eget Magisk apotek allt eftersom, för många olika tillfällen – Det kostar inte någonting!

Vad kan man använda sin skörd till?

Förutom att göra tinkturer, dröm kuddar, salvor, frysa in, pulverisera, göra avkok, brygga Thè på, använda som rökelse, använda i mat, göra massage oljor, göra magiska oljor – och en massa andra användningsområden kan du brygga eget Öl eller Vin av olika växter.

Allt ovan nämnt kan  göras under rituella former eller inte för att sedan användas i ritualer/besvärjelser och som offer (alkohol och väldoftande rökelser är Gudomars offer).

Prova med GRÅBO eller MASKROS till egen alkohol bryggning! Maskrosvin var gott tycker jag =)

Eller varför inte prova på att göra en modern giftfri Häxsalva, Flygsalva?

Olika förslag på hur man ger ett syfte till en färdig produkt

Salva eller dylikt kan ställas utomhus eller på fönsterbrädan under månskenet i en natt eller två före användning. Man kan göra syftningsgivandet och välsignelsen av den färdiga produkten i en ritual, innefattande makter, välsignelser, rökelser, symboler, verser, sång mm.

Magiska egengjorda oljor (och annat) kan exempelvis beroende på innehåll och användningsområde grävas ner vid fullmåne vid en korsväg eller vid rötterna på ett träd för att sedan grävas upp vid nästa fullmåne. Eller månbada i några nätter. Tänk på i vilken riktning du isf gräver ner dom, Norr för beskydd och förbannelser, Öst för healing och lyckosammare arbeten.

Man kan också ladda salvor, magiska oljor, massageoljor med Solenergi genom att låta dom stå i solens sken i en vecka eller så.

Fler Artiklar i Grön Magi:

Gråbo – skörd och användning

Maskros – Magisk, Medicinsk och Gratis

Läs även hur du gör en egen handkräm med örter

Hur du gör din egen läppsalva

Annonser